Napoved

8 jutranjih ritualov zaradi katerih bo tvoj svet še lepši!

Jutranji rituali so prav tako pomembni kot vsi drugi, o katerih si lahko prebereš v članku Z rituali v svoje življenje vnašamo srečo in blaginjo. Ker pa pravijo, da se po jutru dan pozna, so mogoče prav jutranji toliko pomembnejši, da te pripravijo na akcijski pričetek dneva. Zato ti bom tokrat napisala 8 pravil oziroma ritualov, ki se jih držim tudi sama, da je vsak moj dan najboljši dan v življenju.

1. Zjutraj ignoriraj svoj telefon vsaj prvih 30 minut

Čeprav je tehnologija pomembna, ne smemo postati njeni sužnji. Zvečer telefon postavi čim dlje od postelje, najbolje, da ga sploh nimaš v spalnici in se zjutraj zadrži vsaj prve pol ure preden pogledaš sporočila in klice. Raje popij velik kozarec vode z limono, si pripravi zeleni čaj in se za nekaj minut zlekni na kavč, da prebereš jutranji časopis ali revijo se tvoj dan prične sproščujoče in neobremenjeno.

2. Privošči si hladen tuš

Skok v nov dan sama vedno pričnem z osvežujočo hladno prho. Po toplem a vročem tušu se počutim motno in otrplo, hladna prha pa mi predstavlja šok, me budi, poživi in pripelje v sedanjost.

3. Vsaj 10 minut meditacije

Meditirati vsaj deset minut dnevno, če si v časovni stiski pa bo tudi 5 minut pripomoglo k lepšemu pričetku dneva. Če ti meditacija še ne leži, lahko poskusiš z globok dihanjem: vdihni skozi nos in izdihni skozi usta, pri tem pa se dihanja vseskozi zavedaj. Osredotoči se le na dihanje in pozabi na skrbi. Pobegni v svoj notranji svet in si v mislih ponavljaj inspiracijsko mantro za vsak nov dan.

4. Jutranja telovadba

Vsako jutro spravi svoje telo v pogon s poljubno telovadbo! Sama rada prakticiram jogo približno 20 minut vsako jutro. Vzpostavitev jutranjega rituala telovadbe ti bo pomagala priti do sozvočja in povezave s svojim telesom, poleg tega pa se bodo zbudile tudi tvoje mišice.

5. Privošči si zajtrk!

Zdrav zajtrk bo pospešil tvoj metabolizem in ti pomagal vzdrževati zdravo telesno to, saj boš s tem preprečil/-a stalno grizljanje priboljškov v dopoldanskem času. Tudi če nimaš veliko časa si privošči hiter a zdrav zajtrk (sadje, oreščki, semena …), lahko pa si ga pripraviš že prejšnji dan in poješ na poti v službo.

6. Poišči navdih

Vsak dan poišči nekaj, kar te res navdihuje. Pomembno je, da se vsak dan zavedaš, za kaj si prizadevaš. Preberi kakšno motivacijsko knjigo ali knjigo o osebnem razvoju, poslušaj pozitivno glasbo ali motivacijski video. Nikoli ne veš kje, kdaj in kdo te navdihne, zato s sej nosi motivacijsko beležko, v katero si zapisuješ pomembne misli, navdihe in ideje.

7. Postavi si dnevni cilj

Že zjutraj razmisli, kaj vse moraš v tem dnevu storiti. Lahko si napraviš seznam, miselni vzorec, karkoli ti bo pomagalo, da ostaneš organiziran/-a in da ne pozabiš na katerega od opravkov. Tudi če je stvari toliko, da ti vsega ne uspe opraviti, si postavi listo prioritet in si zastavi dnevni cilj, kaj vse moraš v tem dnu opraviti.

8. Postavi si tri vprašanja in nanje odgovori

  • Za katere tri stvari si hvaležen oziroma hvaležna?
  • Katerih je tvojih 5 prednostnih življenjskih nalog/ciljev v tem trenutku?
  • Kako se počutiš sedaj, v tem trenutku?

Vem, da se bo najprej težko navaditi na ta jutranji ritual, ampak da bi spremenili naše življenje, moramo biti pripravljeni včasih tudi kaj žrtvovati! Namesto, da jutro zapravljaš na Facebooku, e-pošti ali pred televizijo, raje opravi ta ritual in prevzemi odgovornost za svoje življenje in dobro počutje. Opravljaj ritual cel teden in prepričana sem, da se ne boš vrnil/-a nazaj v prejšnjo pasivno jutranjo rutino.